PROJECTS | |  KOL & COCKTAILS, MALMÖ
KOL & COCKTAILS, MALMÖ

 

 

KOL & Cocktails är ett restaurangkoncept som startade i Helsingborg 2015 och öppnade i Malmö 2017. Båda restaurangerna bygger på samma idé med kolgrillad mat och drinkar i en välsorterad cocktailbar med lättsam och inbjudande atmosfär. Det är också en miljö som ändrar karaktär under kvällens gång. Inledningsvis är maten och samtalet runt borden i fokus för att senare på kvällen flytta över till drinkbaren och loungemiljön närmast gatan.

Bornstein Lyckefors arkitekter, med många restaurangprojekt i portföljen, anlitades för originalrestaurangen i Helsingborg och uppföljaren i Malmö.

Båda projekten har samma grundidé och delar samma köksfilosofi. Man vill jobba med tydliga enkla råvaror med kolgrillen i fokus och med extravagans och kreativitet i drinkmenyn. Arkitekturen syftar till att stötta presentationen av maten och drycken och rama in upplevelsen.

Det stora arkitektoniska greppet i KOL & Cocktails Malmö har handlar om att bygga atmosfären kring hettan och råheten i kolgrillen. Köket är öppet ut mot restaurangbesökarna och har uppförts i mörkt murat tegel. Det är ett exteriörtegel som ger tyngd åt rummet och fortsätter ut i de publika delarna.

Båda restaurangerna gör en resa på djupet i lokalen med öppna skyltfönster mot gatan som annonserar verksamheten utåt och stillsammare delar in i huset. Närmast innanför glaset möter besökarna en loungeyta och den stora cocktailbaren. Materialen är grön Verde marmor, naturläder, grå puts och råa linoljebräda plåtar. Platsbyggda vägghängda soffor, golv- & väggarmaturer, mattor, loungebord och en fristående soffa är specialritade för projektet.

Direkt innanför baren ligger restaurangen med blandade sittgruppen och soffor utmed väggarna. Stämningen är mer nedtonad här med mörkare material kompletterat med accenter av ljusrosa i möbler och detaljer. Väggarna är delvis klädda med reflekterade och ”kviltade” mönsterbockade plåtar som skapar extra dynamik när ljus och förbipasserande gäster speglas i den blanka ytan.

Den teglade delen av köket fortsätter djupare in i lokalen och bildar nya rumsligheter innanför den stora restauranghallen. Här finns chefs table i ovala specialritade bord med tillhörande armaturer som tillsammans med borden skapar små koncentrerade rum.  Möbler och armaturer är specialritade helt i stål med bordsyta av möbellinoleum.

Allra längst in i lokalen genom en spegeltunnel finns wc.

www.kolmalmo.se

År: 2017
Plats: Kalendergatan 16, Malmö
Kund: KOL & Cocktails
Michael Fogelqvist, Mattias Tornblad, Patrik Jakobsson och Robert Börjesson
Projektkategori: Inredning
Storlek: 700 kvm
Designteam: Andreas Lyckefors, Per Bornstein, Johan Olsson (ansvariga)
Joel Gödecke, Emelie Johansson, Angelina Kjellén, Petr Herman, Johan Häggqvist (medverkande)

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInEmail to someonePrint this page