PROJECTS | |  BOULEBAR
BOULEBAR

 

En utveckling inom restaurangbranschen är efterfrågan på upplevelser som kombinerar mat och dryck med olika typer av aktiviteter. Boulebar, som förenar det franska köket med boulespel, är en föregångare när det gäller denna utveckling. Företaget är sprunget ur bouelnörderi, där Boulebars grundare Henrik Kruse blev frälst av sporten under en tågluffarresa i södra Frankrike tidigt 1980-tal. Sporten spelades överallt i Frankrike, på torg, i alléer och i parker. Henrik och hans vänner beslutade sig för att ta med boulen till Sverige och öppna landets första boulerestaurang.

Boulebars restauranger är stora, inte sällan inrymda i gamla industrilokaler, ofta i två våningar, där boulebanor samsas med barer, matsittningar och loungemiljöer. Förebilden är en fransk förortspark, av det lite mer ruffiga slaget, kanske i utkanten av Marseille. Likt objekt och företeelser i en sådan park, ett skjul, en damm eller en parkbänk, är interiören organiserad med objekt i det större rummet. Känslan av utomhus präglar interiören med en stor frihet i hur gäster rör sig i rummet, runt en bar eller boulebanor, bord eller pergolasittningar. Materialpaletten är enkel och tålig, grönmålad plywood samsas med betong, pulverlackad gul plåt, väggillustrationer, grönmålade parkbänkar, grus och belysning som minner om hur det är om kvällarna i alla Frankrikes bouleparker.

Det har varit viktigt att inte referera för mycket till den romantiskt franska traditionen med dekorerade bistromiljöer och mjuka textilier. Snarare är Boulebars restauranger en vinkning till det som boulen står för; gatan, samvaron och en sport som samlar utövare från många olika generationer och nationaliteter.

Boulebar är en restaurangkedja som idag har restauranger i Stockholm, Göteborg, Malmö, Köpenhamn och Örebro. Bornstein Lyckefors har varit involverade i samtliga dessa ställen och ansvarar idag för koncept och genomförande av interiören till restaurangerna.

År:  2012-
Kund: Boulebar
ProjektkategoriInredning
Plats: Liljeholmen, Stockholm
Designteam: Johan Olsson, Andreas Lyckefors, Per Bornstein, Viktor Stansvik, Joel Gödecke, Petr Herman, Caroline Jokiniemi, Karen Cubells, Emelie Johansson, Ainhoa Etxeberria

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInEmail to someonePrint this page

Hello World