Vinst i Lund!
Vinst i Lund!

Samarbetet mellan de Göteborgsbaserade arkitektkontoren Bornstein Lyckefors och Okidoki är en av fyra vinnande konstellationer som nu utsetts till att bygga framtidens radhus i Brunnshög.

För att utveckla Brunnshög till en intressant blandstad har Lunds kommun letar efter nya grepp och aktörer i arbetet med markanvisningar. Ett sätt har varit att låta arkitekter, istället för traditionella byggaktörer, tävla om byggrätter. Fyra radhuslängor, sammanlagt 28 radhus, alla med ett eget unikt utseende och uttryck, och där arkitekterna själva är byggaktörer och fastighetsutvecklare. Det var den annorlunda utgångspunkten för sommarens markanvisningstävling i Brunnshög, som nu har avgjorts.

– Hatten av till Lunds kommun som väljer att markanvisa på det här sättet. Det öppnar för en rik blandning av arkitektur där variation och kvalité hamnar i fokus. Vi har ju sett lyckade internationella exempel i bl.a. Amsterdam tidigare så det känns fantastiskt att ett liknande upplägg nu prövas i Sverige, säger Andreas Lyckefors på Bornstein Lyckefors Arkitekter.

Okidoki och Bornstein Lyckefors startade sina respektive verksamheter för drygt 10 år sedan och flera av kontorens projekt är uppmärksammade och prisade såväl nationellt som internationellt. Många unga arkitekter har passerat verksamheterna under åren och driver idag egna byråer över hela landet. Okidoki och Bornstein Lyckefors har samlat några av dem som startat eget och som hunnit etablera sig och de kommer att vara med i arbetet med radhusen i Brunnshög.

– Det är ett fantastiskt spännande startfält av arkitekter, väldigt roligt att se både namnkunniga och nya, unga arkitekter får chansen att vara med och skapa dessa intressanta kvarter i Brunnshög, säger Emma Berginger (MP), ordförande i tekniska nämnden, Lunds kommun.

– Vi kände direkt att det här var ett spännande projekt att delta i, och hoppades på en stor blandning av arkitekter. Sammantaget blir det en riktig skön blandning av samtida radhusarkitektur när området är uppfört, ett svenskt Borneo-Sporenburg med unika radhus, säger Maja Ivarsson på Okidoki Arkitekter.

Byggstart beräknas till 2019 och i färdigt skick blir arkitektradhusen ett välkommet tillskott för att ge Brunnshög karaktär och en myllrande miljö.

För ytterligare information, se Lunds kommuns pressmeddelande: http://www.mynewsdesk.com/se/lund/pressreleases/arkitekter-bygger-unika-radhus-i-brunnshoeg-2276733

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInEmail to someonePrint this page