VILLA SPÄCKHUGGAREN NOMINERAD TILL VILLAPRISET 2017
VILLA SPÄCKHUGGAREN NOMINERAD TILL VILLAPRISET 2017

Villapriset är Sveriges Arkitekters pris till storartad arkitektur i det lilla formatet. Årets nominerade till Sveriges Arkitekters Villapris är fyra hus med olika karaktär. Det är tydligt att beställarnas vilja att skapa en bostad som speglar deras individualitet ger en stark prägel. De fyra villorna ligger på Gotland, i Kungälv och i Stockholmstrakten.

– De fyra projekt som vi nominerat till årets villapris är olika både i fråga om ekonomi och skala, alla har stora kvaliteter och personliga lösningar på bostaden. Dessutom har de mycket skiftande platserna väldigt tydligt bidragit till det arkitektoniska uttrycket, säger juryns ordförande Ulla Alberts, vd för Murman Arkitekter.

Ett av projekten Späckhuggaren ligger i Kärna, utanför Kungälv norr om Göteborg. Projektet ritades åt en ensamstående pappa med två barn som ville komma närmare naturen. Huset ligger i kanten av ett större åkerlandskap med milsvid utsikt i väster. Byggnaden har fått ett magasinsliknande utseende för att koppla byggnadens skala och estetik mot den kringliggande bebyggelsen och historien på platsen.

-Det känns otroligt kul att projektet nomineras. Extra kul eftersom vår beställare varit så intresserad och engagerad. Huset är komplext och helt unikt, inget som kan stå på en annan plats åt en annan familj. Det uppstår något speciellt när man får en nära relation till en beställare med brinnande intresse. Då kan arkitektur skapas med små medel, säger Andreas Lyckefors ansvarig arkitekt på Bornstein Lyckefors Arkitekter.

Juryns motivering: Späckhuggaren är en sofistikerad box vid en åker utanför Kungälv. Varje steg, hörn och vinkel väcker nyfikenhet inför nästa. Den bearbetade sektionen med halvplansförskjutningar, genomtänkta utblickar och de visuella kopplingarna mellan våningsplanen erbjuder överraskningar under vandringen genom huset. Sambanden mellan de väl avvägda rummen och proportionerna gör att bitarna faller på plats i detta tredimensionella pussel. Huset refererar i skalan till landsbygdens ekonomibyggnader och enkla detaljer som den gömda avvattningen i knutarna flörtar med timmerladans uttryck. Interiört är det en hög finish på materialbehandlingen och de platsbyggda möblerna. Här finns stora ambitioner på en liten yta och arkitekten knyter ihop det till en avslappnad helhet.

 

www.arkitekt.se/nominerade-till-villapriset-2017/

Sveriges Arkitekter är fack- och branschorganisation för alla arkitekter, inredningsarkitekter, landskapsarkitekter och planeringsarkitekter. Förbundet har 13 000 medlemmar, varav 2 600 studentmedlemmar.  Ett viktigt mål är goda villkor för medlemmarnas yrkesutövning. Det är en grund för hög kvalitet i arkitektur och planering.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInEmail to someonePrint this page