PROJECTS | |  RAMBERGET
RAMBERGET

The house sits on a rocky slope in a district best known for shipyards and heavy industries. The area is now undergoing rapid redevelopment, much due to its central location and recreational qualities, bordering a vast natural reserve. With busy city life on one side, and wild blackberries and bats on the other, the house pinpoints a disparity between urbanity and rural life, which is the basis for its narrative concept.Through the house is outlined a spiraling motion upwards, with a skylight marking the centre of movement. Large rooms open up for for living and dining, with smaller ones for children and guests on the side.

Structurally the house is a wooden ‘Meccano’, with interior and exterior entirely clad in massive wood panels, on the base of a 600 x 600 mm grid.

Bolted directly on to the structural posts, the wood paneling generate a lively expressive surface as well as totally detachable walls. As a consequence the house may one day be fully dismembered and returned to the nature from which it derives. A tight budget led to the use of second hand fittings such as the wash basins from Höganäs and renovated 1970’s ABC fire place.The exterior is treated with traditional methods mixing tar, turpentine and linen seed oil for a semi-transparent lively surface, enhancing the tree-stump-ish character of the house.

See the house on TV8 Hustoppen.

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInEmail to someonePrint this page