Grönt hus kan vinna Rödfärgspriset 2018
Grönt hus kan vinna Rödfärgspriset 2018

16 arkitekturprojekt har nominerats till Rödfärgspriset 2018. Priset som delas ut vart annat år belönar arkitektur som genom olika lösningar visar hur nutida modern design möter traditionell slamfärg – i allt från privata villor och stugor till offentliga byggnader. Vinnaren utses av en jury under Rödfärgsprisets gala den 25 oktober.

Ett av de nominerade projekten, Granholmen, ritat av arkitekterna Josefine Wikholm och Andreas Lyckefors, återfinns i skärgården utan för Luleå. Det är ett sommarhus som målats i grön slamfärg för att knyta an till det omgivande landskapet.

-Det är såklart fantastiskt roligt att vårt projekt är nominerat. Falurödfärg är en del av det svenska kulturarvet och vi har försökt utveckla det vidare med nya toner som passar i fler sammanhang. Sedan är det extra kul att ett projekt i Norrbotten får uppmärksamhet, säger Andreas Lyckefors arkitekt på Bornstein Lyckefors som också är nominerade för projektet Späckhuggaren utanför Göteborg.

Det delas även ut ett publikpris. På Rödfärgsprisets webbplats kan allmänheten rösta på sin favorit. Det bidrag som får flest röster får ta emot ett särskilt pris under galan.

Nytt för i år är också att vem som helst kan ladda upp bilder på sitt eget hus och tävla i kategorin Folkets Pris.

—-

Om Arkitekternas Rödfärgspris

Nyskapande, modern arkitektur där Falu Rödfärg eller annan slamfärg har haft en framträdande roll för helheten.

Genom tävlingen Rödfärgspriset har Sveriges arkitekter tydligt visat hur vår traditionella Falu Rödfärg har en speciell samverkan med modern arkitektur. Vartannat år uppmärksammas dessa spännande möten mellan nytt och gammalt, i tävlingen där egna hem och fritidshus tävlar mot allmänna byggnader. De vinnande bidragen är levande bevis på hur Sveriges mest traditionstyngda färg kan få den mest samtida arkitektur att lyfta.

Och så vill vi att det fortsätter. Med en historia från nästan 500 år tillbaka i tiden hoppas vi att Falu Rödfärg också kommer kunna leda oss lika många år in i framtiden.

– Det finns inget annat land där utseendet på ett hus knyter samman befolkningen. Vi vet alla vad som menas med “den röda lilla stugan”. Arkitekturen må variera, den röda färgen sätter varje byggnad i sitt sammanhang. Vi startade Rödfärgspriset för att visa hur vår svenska nationalskatt i alla tider har samverkat med modern arkitektur, säger Johan Molin VD på Falu Rödfärg.

http://rodfargspriset.se

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInEmail to someonePrint this page